Bijtelling Financial Lease

Financial lease en bijtelling

Bijtelling betaal je als je een auto van de zaak ook privé rijdt. Je betaalt belasting over een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Voor een personenauto is de cataloguswaarde de nieuwprijs van de auto inclusief BPM en btw. Deze belasting betaal je alleen als je meer dan 500 km per jaar privé rijdt.

Welk percentage bijtelling heeft mijn auto?

Het percentage hangt af van de eerste ingebruikname van de auto. Is je auto vanaf 1 januari 2017 tenaamgesteld? Dan zijn de bijtellingscategorieën eenvoudig, er geldt namelijk een tarief van 22% voor alle nieuwe auto's, behalve voor volledig elektrische auto's (dan geldt 4%). Dit is een bijtellingskorting en geldt voor 60 maanden, daarna wordt er verder gekeken of de korting nog geldt. De korting geldt ook alleen tot een cataloguswaarde van €50.000 euro, over het bedrag boven de €50.000 is de bijtelling dan gewoon 22%.

Is je auto vóór 2017 tenaamgesteld? Dan hangt het percentage af van de CO2 uitstoot van de auto. Auto's uit 2016 zijn beschikbaar met 15% of 21% bijtelling. Auto's uit 2015 zelfs nog met 7%, 14% of 20%. 0 gram CO2 uitstoot betekent altijd 4% bijtelling, een hele hoge CO2 uitstoot kan zo 25% bijtelling betekenen.

De 35% regeling geldt voor auto's ouder dan 15 jaar (youngtimers). Je hoeft dan maar 35% van de werkelijke waarde bij te tellen. Deze waarde is vaak maar enkele honderden euro's, waardoor de bijtelling dus niet hoog zal zijn.

Rittenregistratie bijhouden

Wil je geen bijtelling betalen en rijd je minder dan 500 km privé per jaar? Dan is het verstandig om een sluitende rittenregistratie bij te houden, voor het geval de Belastingdienst dit wil zien als bewijs. Gegevens zoals datum, plaats van vertrek en bestemming, begin- en eindstand van de kilometerteller en de gereden route worden hierin bijgehouden. Via een app kun je eenvoudig ritgegevens automatisch laten vastleggen en andere benodigde gegevens handmatig invoeren (was het een zakelijke rit of privé rit bijvoorbeeld). 

Wanneer in de loop van het jaar blijkt dat je wél meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan moet de verklaring verplicht in worden getrokken. Na het intrekken moet de bijtelling voor de nog niet verstreken periodes worden toegepast.

Het woon-werk verkeer is als zakelijk verkeer aan te merken. Bij gebruik van een privéauto kan hiervoor een onbelaste kilometervergoeding van 19 eurocent worden verstrekt. Bij een auto van de zaak telt bij gebruik van een rittenregistratie ter voorkoming van de bijtelling het woon-werk verkeer mee als zakelijke rit.

Uitzondering bestelauto's

Voor een bestelauto, ofwel auto met grijs kenteken, gelden er in principe de normale regels voor bijtelling. Er geldt echter een uitzondering voor bestelauto's die uitsluitend geschikt zijn voor goederenvervoer (bijvoorbeeld met alleen een stoel voor de chauffeur zelf), bestelauto's die op de zaak achterblijven of die een verbod op privégebruik hebben. Ook voor doorlopend afwisselend gebruik van een bestelauto geldt de bijtelling niet. Hiervoor is de werkgever een eindheffing van €300 per jaar per bestelauto schuldig.

Heb je vragen over de bijtelling, neem dan gerust contact met ons op!