De meest voorkomende lease begrippen toegelicht

De meest voorkomende lease begrippen toegelicht

mari-helin-ilsnkt1imxe-unsplash

Een leasecontract afsluiten

Bij het afsluiten van een financial lease contract krijg je te maken met verschillende termen. Om jou een duidelijker beeld te geven van deze begrippen, hebben wij de meest voorkomende termen voor je op een rij gezet, deze begrippen zullen we kort toelichten. 

Investeringswaarde

Dit is de aanschafswaarde (verkoopprijs) exclusief btw. Hoe groter de investeringswaarde, hoe hoger het fiscaal af te trekken bedrag. De kosten van je investering mag je van je winst aftrekken. Je drukt daarmee de winst en betaald uiteindelijk minder belasting. Als ondernemer heb je met financial lease het voordeel dat je kunt profiteren van investeringsaftrek.

Slottermijn

Je kan bij ons een slottermijn instellen bij het leasen van je auto. Een slottermijn is het restbedrag dat nog openstaat nadat je alle maandtermijnen hebt voldaan. Vooraf bepaal jij namelijk voor hoeveel maanden je de auto wilt leasen. Het restbedrag wat na die tijd openstaat moet je betalen om het volledige eigendom over je auto te verkrijgen. Je kan zelf bepalen hoe hoog je slottermijn wordt. Echter kan deze niet hoger zijn dan de te verwachten restwaarde van de auto. Het voordeel van een slottermijn is dat je maandelijks te betalen bedrag lager uitvalt, alleen moet je er rekening mee houden dat je aan het einde van de rit nog een bedrag moet betalen en dat je dit bedrag in één keer moet voldoen met het laatste maandbedrag.

Looptijd

De looptijd van het leasecontract. Je kan kiezen om een auto voor 12, 24, 36, 48, 60 of 72 maanden te leasen. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten.

Bijtelling

Bijtelling is de waardering die wordt gegeven voor het privé gebruik van een lease auto. In Nederland kennen we verschillende percentages, namelijk: 4%, 7%, 14%, 15%, 20%, 21%, 22% en 25%. De meest voorkomende bijtelling is 22%. Op dit moment profiteer je met de aanschaf van een elektrische auto, de bijtelling voor elektrische auto's ligt namelijk een stuk lager.

BMP

De term ‘BPM’ staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en motorrijwielen’. Dit is een eenmalige belasting die autobezitters of motorrijders moeten betalen aan de belastingdienst bij registratie. Over het BPM-bedrag wordt geen btw geheven.