Rijdt jouw financial lease auto straks ook vanzelf?

Rijdt jouw financial lease auto straks ook vanzelf?

dollarphotoclub-98157439-medium

Het gaat hard. Heel hard. Niet de zelfrijdende auto’s, maar de techniek hierachter. Onlangs testten een flink aantal gerenommeerde merken in Nederland of hun auto’s al goed zelfstandig kunnen rijden.

Deze merken deden onder meer mee aan de zelfrijdtest

  • Toyota
  • Hyundai
  • Mercedes
  • Volvo
  • Tesla

In totaal deden meer dan vijftig auto’s mee aan de zelfrijdtest. Dat gebeurde op de A2 tussen Amsterdam en Beesd. Per zes auto’s – met voor de veiligheid wél iemand op de bestuurdersstoel – maakten ze hun rit. Het was zelfs voor Europa de eerste grote test op de openbare weg. Bij alle auto’s ging het om semi-zelfrijdende modellen; deze hebben functionaliteiten die onder specifieke omstandigheden zelf ‘achter het stuur’ gaan zitten. Wat voor specifieke omstandigheden? Eenvoudige, zoals een stuk rechte weg. Dat gold zeker voor de A2. Gevolg? De chauffeurs hadden het heel makkelijk op de autoweg en deden vrijwel niets zelf. Uit veiligheidsoverweging gaven de auto’s wel af en toe een signaaltje aan de bestuurder. Teken dat hij weer even contact moest maken met het stuurwiel. Dat was voor de zelfrijdende auto’s voldoende.

Een groot succes?

Een van de deelnemende chauffeurs noemde het indrukwekkend te ervaren wat deze nieuwe generatie auto’s al kan. Bijvoorbeeld? Switchen van rijbaan. De bestuurder gaf dan een seintje aan de richtingaanwijzer en maakte even contact met het stuur. Dat was het enige wat nodig was voor de wagen om van rijbaan te wisselen. Afstand houden? Dat deed hij ook helemaal automatisch. Komt hij dus te dicht op een voorligger? Dan remt hij zelf af. Is dus alles goed verlopen bij de test? Technisch gezien wel. Toch stuurde een chauffeur op enig moment zelf bij, omdat een niet-deelnemer aan de test met zijn voertuig over de scheidingsstreep tussen de rijstroken kwam, zonder dat hij dit waarschijnlijk door had. Het enige wat de chauffeur in dit geval deed, is zelf wat naar links bijsturen, zodat er weer voldoende afstand tussen hem en de voorligger kwam. Is dit nou niet iets wat de zelfrijdende auto zelf had moeten kunnen? Ja. Maar daar gokte de bestuurder niet op. De test, een initiatief van verzekeringsbedrijf Aon, was al met al een groot succes. De maatschappij wilde laten zien dat deze ontwikkelingen invloed hebben op de branche.

Vooralsnog mogen zelfrijdende auto’s nog niet op eigen houtje rijden. Wat hiervoor nodig is? Een aanpassing in de wet. Maar gezien de sneltreinvaart van de ontwikkelingen, is dat ongetwijfeld slechts een kwestie van tijd. Wil je een zelfrijdende auto financial leasen? Dat kan op dit moment al wel. Het zelfstandig laten rijden… daar moet je nog heel even mee wachten.