Startende ondernemer. Wat kom je zoal tegen als starter?

Startende ondernemer. Wat kom je zoal tegen als starter?

startende-ondernemer

Als startende ondernemer krijg je te maken met heel wat verplichtingen. Wat kom je zoal tegen als starter en hoe kun je jezelf daar zo goed mogelijk op voorbereiden? Wij gaan hier dieper in op zaken zoals het startkapitaal, rente- en investeringsaftrek, mobiliteit en andere belangrijke dingen die je tegenkomt bij de startfase van een nieuwe onderneming. Wij gaan er in dit geval vanuit dat jij ZZP'er of Mkb'er bent.

Een bedrijf starten kost geld

De oprichting van een eigen bedrijf kost vrijwel altijd geld. Zo zul je bedrijfsmiddelen moeten aanschaffen of moeten investeren in een voorraad. Maar ook als je vanuit huis werkt als ZZP'er maak je altijd kosten. We vertellen je met welke kosten je als startende ondernemer zoal te maken krijgt. Vaak is het nodig dat je sommige kosten, waarvan we hieronder een opsomming doen, laat voorfinancieren.

  • Een eenmalige bijdrage van €50 voor de inschrijving in het Handelsregister van de KvK.
  • Basisbehoefte voor ondernemers: een internet- en telefoonaansluiting.
  • Bedrijfsmiddelen zoals een laptop; bedrijfswagen; bedrijfspand; vergunningen; machines; voorraad; et cetera. 
  • De kosten van een zakelijke rekening.
  • Belangrijke verzekeringen zoals bedrijfsaansprakelijkheid; arbeidsongeschiktheid; rechtsbijstand.

Als startende ondernemer heb je recht op aftrek

Ben je onlangs als ZZP'er, freelancer of Mkb'er voor jezelf begonnen en vraag je je af in welke mate je recht hebt op fiscale voordelen? Je kunt natuurlijk even bellen met de Belastingdienst, maar wij hebben alvast de belangrijkste informatie voor jou op een rijtje gezet. Hieronder lees je waar je als starter sowieso recht op hebt. Overigens kunnen ondernemers tijdens het gehele ondernemerschap bepaalde kosten verrekenen met de Belastingdienst. Zo heb je als ondernemer altijd recht op btw-aftrek en kun je de rente over leningen, afschrijving van bedrijfsgoederen en investeringskosten (deels) terugvragen van de Belastingdienst. Als btw-plichtige, startende ondernemer heb je mogelijkerwijs recht op of mag je gebruik maken van...

  • Zelfstandigenaftrek (mogelijk ook startersaftrek)
  • Kleine Ondernemers Regeling (KOR)
  • Btw-aftrek
  • Renteaftrek
  • Investeringsaftrek

Zonder eigen vermogen toch investeren met financial lease

Als je weinig tot geen eigen vermogen hebt en niet bij de bank kan aankloppen voor startkapitaal, dan is er toch de mogelijkheid om te investeren in bedrijfsmiddelen. Zo is er de mogelijkheid om financial lease aan te vragen. Daarmee kun je bepaalde bedrijfsmiddelen zoals een bedrijfswagen financieren. Omdat het te financieren object bij financial lease meteen als onderpand dient, wordt een dergelijke financiering sneller aan startende ondernemers toegekend dan wanneer je bij de bank zou aankloppen voor een lening. Informeer bij Financial Lease Twente naar de mogelijkheden voor starters lease. Overigens kun je de bovenstaande fiscale regelingen toepassen op financial lease. Je betaalt rente over het bedrag dat je leent voor jouw financial lease auto. Deze rentekosten mag je aftrekken, net zoals je recht hebt op investeringsaftrek, omdat het voertuig als investering op de bedrijfsbalans wordt geactiveerd. Bij een btw voertuig betaal je de btw altijd vooruit. Die btw mag je bij een eerstvolgende aangifte verrekenen. Overigens ziet de fiscus een bedrijfsmiddel zoals een bedrijfsauto als investering. Je kunt dan niet meteen in het eerste jaar van aanschaf alle kosten aftrekken. Je moet bepaalde kosten afschrijven over de jaren van gebruik.