Startende ondernemer. Wat komt u zoal tegen als starter?

Startende ondernemer. Wat komt u zoal tegen als starter?

startende-ondernemer

Als startende ondernemer krijgt u te maken met heel wat verplichtingen. Wat komt u zoal tegen als starter en hoe kunt u zich daar zo goed mogelijk op voorbereiden? Wij gaan hier dieper in op zaken zoals het startkapitaal, rente- en investeringsaftrek, mobiliteit en andere belangrijke dingen die u tegenkomt bij de startfase van een nieuwe onderneming. Wij gaan er in dit geval vanuit dat u ZZP'er of Mkb'er bent.

Een bedrijf starten kost geld

De oprichting van een eigen bedrijf kost vrijwel altijd geld. Zo zult u bedrijfsmiddelen moeten aanschaffen of moeten investeren in een voorraad. Maar ook als u vanuit huis werkt als ZZP'er maakt u altijd kosten. We vertellen u met welke kosten u als startende ondernemer zoal te maken krijgt. Vaak is het nodig dat u sommige kosten, waarvan we hieronder een opsomming doen, laat voorfinancieren.

  • Een eenmalige bijdrage van €50 voor de inschrijving in het Handelsregister van de KvK.
  • Basisbehoefte voor ondernemers: een internet- en telefoonaansluiting.
  • Bedrijfsmiddelen zoals een laptop; bedrijfswagen; bedrijfspand; vergunningen; machines; voorraad; et cetera. 
  • De kosten van een zakelijke rekening.
  • Belangrijke verzekeringen zoals bedrijfsaansprakelijkheid; arbeidsongeschiktheid; rechtsbijstand.

Als startende ondernemer heeft u recht op aftrek

Bent u onlangs als ZZP'er, freelancer of Mkb'er voor uzelf begonnen en vraagt u zich af in welke mate u recht heeft op fiscale voordelen? U kunt natuurlijk even bellen met de Belastingdienst, maar wij hebben alvast de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet. Hieronder leest u waar u als starter sowieso recht op heeft. Overigens kunnen ondernemers tijdens het gehele ondernemerschap bepaalde kosten verrekenen met de Belastingdienst. Zo heeft u als ondernemer altijd recht op btw-aftrek en kunt u de rente over leningen, afschrijving van bedrijfsgoederen en investeringskosten (deels) terugvorderen van de Belastingdienst. Als btw-plichtige, startende ondernemer heeft u mogelijkerwijs recht op of mag u gebruik maken van...

  • Zelfstandigenaftrek (mogelijk ook startersaftrek)
  • Kleine Ondernemers Regeling (KOR)
  • Btw-aftrek
  • Renteaftrek
  • Investeringsaftrek

Zonder eigen vermogen toch investeren met financial lease

Als u weinig tot geen eigen vermogen heeft en niet bij de bank kan aankloppen voor startkapitaal, dan is er toch de mogelijkheid om te investeren in bedrijfsmiddelen. Zo is er de mogelijkheid om financial lease aan te vragen. Daarmee kunt u bepaalde bedrijfsmiddelen zoals een bedrijfswagen financieren. Omdat het te financieren object bij financial lease meteen als onderpand dient, wordt een dergelijke financiering sneller aan startende ondernemers toegekend dan wanneer u bij de bank zou aankloppen voor een lening. Informeer bij Financial Lease Twente naar de mogelijkheden voor starters lease. Overigens kunt u de bovenstaande fiscale regelingen toepassen op uw financial lease. U betaalt rente over het bedrag dat u leent voor uw financial lease auto. Deze rentekosten mag u aftrekken, net zoals u recht heeft op investeringsaftrek, omdat het voertuig als investering op de bedrijfsbalans wordt geactiveerd. Bij een btw voertuig betaalt u de btw altijd vooruit. Die btw mag u bij een eerstvolgende aangifte verrekenen. Overigens ziet de fiscus een bedrijfsmiddel zoals een bedrijfsauto als investering. U kunt dan niet meteen in het eerste jaar van aanschaf alle kosten aftrekken. U moet bepaalde kosten afschrijven over de jaren van gebruik.