Is bij ZZP lease de auto aftrekbaar?

Is bij ZZP lease de auto aftrekbaar?

zzp-lease-auto-aftrekbaar

Ben je ZZP'er en ben je benieuwd hoe het zit met de fiscale voordelen als je een auto zakelijk leaset? Op deze pagina kom je erachter welke belastingvoordelen voor jou als ondernemer zoal gelden.

Jouw ZZP lease auto is wel degelijk aftrekbaar

Als ZZP'er kun je rekenen op een behoorlijk aantal fiscale voordelen als je zakelijk een auto leaset. Tenminste, deze voordelen gelden vrijwel alleen als je met financial lease een auto of bedrijfswagen aankoopt. Lease je een auto op basis van financial lease? Dan wordt jouw auto vervolgens fiscaal behandeld en dus gezien als volwaardig eigendom van jouw bedrijf. Daarom zijn diverse kosten, afschrijvingen en lasten fiscaal aftrekbaar. Dat geldt voor bijvoorbeeld de rente, de kosten van de autoverzekering, reparaties en onderhoud, parkeerkosten, brandstof en natuurlijk de afschrijving. Ook kun je de btw-kosten terugvragen van de Belastingdienst.

Bijtelling betalen bij 500+ kilometer per jaar

Als je voor jouw zakelijke lease auto meer dan 500 kilometers per jaar privé rijdt, dan moet je bijtelling betalen. De bijtelling zal bij de winst van jouw onderneming worden opgesteld. Vanaf 2017 zijn er door de Belastingdienst twee verschillende tarieven voor de bijtelling vastgesteld, namelijk 4% en 22%. Deze bijtellingen zijn overigens wel afhankelijk van de CO2-uitstoot van de lease auto. Als je daarom met jouw zakelijke auto verwacht meer dan 500 kilometers per jaar te rijden, dan kan het zinvol zijn om te kiezen voor een lease auto met een lage CO2-uitstoot.

Rittenregistratie verplicht?

Is een rittenregistratie bijhouden bij zakelijk rijden verplicht? Jazeker, als je er voor kiest om geen bijtelling te betalen. Je moet namelijk als ZZP'er alle kilometers kunnen aantonen, dan wel verantwoorden, aan de Belastingdienst als zakelijk gereden kilometers. Dit geldt voor zowel zakelijke- als privé kilometers. Zorg daarom voor een goede rittenregistratie. Dit kan als bewijs dienen voor de kilometers die je hebt gereden als ZZP'er voor jouw onderneming. Je mag zelf bepalen hoe je de ritten registreert. Dit kan op schrift, maar tegenwoordig zijn er ook allerlei handige apps waarmee je eenvoudig jouw ritten kunt bijhouden.

Kiezen voor financial lease of operational lease?

Je kunt als ZZP'er of Mkb'er kiezen uit allerlei soorten autolease. Kies je voor operational lease? Dan kies je in feite voor het langdurig huren van een personenauto of bedrijfswagen. Dit is een zeer dure vorm van leasen. Met financial lease zzp koop je een auto in termijnen. Daarmee profiteer je tevens van veel fiscale voordelen en de auto is op het eind van de looptijd volledig jouw eigendom.