Is bij ZZP lease de auto aftrekbaar?

Is bij ZZP lease de auto aftrekbaar?

zzp-lease-auto-aftrekbaar

Bent u ZZP'er en bent u benieuwd hoe het zit met de fiscale voordelen als u een auto zakelijk leaset? Op deze pagina komt u erachter welke belastingvoordelen voor u als ondernemer zoal gelden.

Uw ZZP lease auto is wel degelijk aftrekbaar

Als ZZP'er kunt u rekenen op een behoorlijk aantal fiscale voordelen als u zakelijk een auto leaset. Tenminste, deze voordelen gelden vrijwel alleen als u met financial lease een auto of bedrijfswagen aankoopt. Leaset u een auto op basis van financial lease? Dan wordt uw auto vervolgens fiscaal behandeld en dus gezien als volwaardig eigendom van uw bedrijf. Daarom zijn diverse kosten, afschrijvingen en lasten fiscaal aftrekbaar. Dat geldt voor bijvoorbeeld de rente, de kosten van de autoverzekering, reparaties en onderhoud, parkeerkosten, brandstof en natuurlijk de afschrijving. Ook kunt u de btw-kosten terugvorderen van de Belastingdienst.

Bijtelling betalen bij 500+ kilometer per jaar

Als u voor uw zakelijke lease auto meer dan 500 kilometers per jaar privé rijdt, dan moet u bijtelling betalen. De bijtelling zal bij de winst van uw onderneming worden opgesteld. Voor 2017 zijn er door de Belastingdienst twee verschillende tarieven voor de bijtelling vastgesteld, namelijk 4% en 22%. Deze bijtellingen zijn overigens wel afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw lease auto. Als u daarom met uw zakelijke auto verwacht meer dan 500 kilometers per jaar te rijden, dan kan het zinvol zijn om te kiezen voor een lease auto met een lage CO2-uitstoot.

Rittenregistratie verplicht?

Is een rittenregistratie bijhouden bij zakelijk rijden verplicht? Jazeker, als u er voor kiest om geen bijtelling te betalen. U moet namelijk als ZZP'er alle kilometers kunnen aantonen, dan wel verantwoorden, aan de Belastingdienst als zakelijk gereden kilometers. Dit geldt voor zowel zakelijke- als privé kilometers. Zorg daarom voor een goede rittenregistratie. Dit kan als bewijs dienen voor de kilometers die u heeft gereden als ZZP'er voor uw onderneming. U mag zelf bepalen hoe u de ritten registreert. Dit kan op schrift, maar tegenwoordig zijn er ook allerlei handige apps waarmee u eenvoudig uw ritten kunt bijhouden.

Kiezen voor financial lease of operational lease?

U kunt als ZZP'er of Mkb'er kiezen uit allerlei soorten autolease. Kiest u voor operational lease? Dan kiest u in feite voor het langdurig huren van een personenauto of bedrijfswagen. Dit is een zeer dure vorm van leasen. Met financial lease zzp koopt u een auto in termijnen. Daarmee profiteert u tevens van veel fiscale voordelen en de auto is op het eind van de looptijd uw eigendom.